Sander van Gaal

Sander: Porcupine Tree

Porcupine Tree heeft voor mij als muzikant altijd veel indruk weten te maken toen ik mijn scala aan band-kennis wou bijspijkeren. Uiteindelijk heeft dit er tot geleid dat ik de hele collectie aan (verkrijgbare) albums heb. Het album Stupid Dream is een van mijn favoriete albums van deze band. In mijn "jongere" jaren was ik altijd onder de indruk van de sound die wordt weg gezet. De huidige bandleden van PT zijn stuk voor stuk inspiratiebronnen voor elke muzikant welke ik ook graag wil delen.

Even Less is een nummer waarin alle aspecten van muzikaliteit naar voren komen en laat horen dat simpel zeker doeltreffend is. Als het aan mij zou liggen koos ik voor de volle versie van 14 minuten (Album: Recordings) maar de albumversie is eveneens supervet.

Glenn

Glenn: Making plans for Higel - XTC

Soms heb je van die bands die hun incidentele hitjes hadden. Die, als ze voorbij komen op de radio, gelijk een herkenbaar en prettig gevoel oproepen. Om vervolgens weer te verdwijnen tussen de hoeveelheid bekender en populairder materiaal. Zo'n bandje waar je van aanneemt dat het een eendagsvlieg was. En die waarschijnlijk wel niet meer bestaan. Waar je eigenlijk, letterlijk, geen beeld bij hebt. Maar toch is het telkens zo'n verrekt lekkere muziek als ze voorbij komen. XTC is typisch zo'n band. En na een aantal van dat soort ervaringen ben ik me toch maar eens gaan verdiepen in hun repertoire.

Om erachter te komen dat ze niet alleen intelligente en aanstekelijke muziek maken. Geen typische rockers of popsterren zijn. Een geweldige transitie van new wave naar pop hebben doorgemaakt. Op enig moment 2 bandprojecten naast elkaar hadden. Maar vooral; bijna geen enkel slecht album of slechte track hebben opgenomen. En: gelukkig, zij het 'in ruste', nog steeds bestaan! De track 'Making plans for Nigel' is één van de weinige hits geweest die ze juist maakten tussen midden in hun transitie zaten. De orenschijnlijke poppy sound doet het voorkomen als een eenvoudig nummer. Maar bij nadere besluitering is er veel meer in te ontdekken. Het staat terecht al een tijd in de top 2000. XTC is band die zich aan Nederlanders mogelijkerwijs lastig laat slijten door hun typische engelse teksten, stijl en voorkomen. En da's jammer. Want er zoveel moois bij de heren te ontdekken!